Friday, June 27, 2014

Essay : 17th June 2014 - Alhamdulillah.


 Assalamualaikum wmt..

pix atas and bawah ni merupakan pix last
sebelum aku officially begelar seorang ibu <3


 lepas snap pix ni... xda dah selfie2 dgn hubby...
byk snap pix makanan je.... hehehe
tiap hari aku pulun jalan2 cari makan sebab dah tau
anytime aku bakal beranak...

erti kata lain kena pantang makan minum 44 hari...

wuwuwuwu~

sebelum tu....
kepada pembaca2 blog aku yg dikasihi sekalian..

nak aku gtau kandungan kali ini
agak details... keterlaluan maybe laa.. etc..

so anggap laa ni sebagai sharing pengalaman
kpd bakal2 ibu dan ayah...
kepada belum kahwin pun leh tambah ilmu
utk persediaan bila masa utk melahirkan anak
sudah tiba ;)

boleh stop baca kat sini kalau rasa
belum bersedia and akal fikiran x leh terima
cerita2 camni.. hehehe

*peace*

al kisah nya....
 
pada malam 16 june 2014,
12 tgh malam camtu laa
aku rasa x selesa... than perot aku mula rasa sakit contraction tu kerap...
15 minit sekali aku rasa... sbb mmg aku x leh tido... 
than kalau aku duduk baru ok sket...
sebelum ni x kerap... sakit tu dah ada sbelum2 ni...
lagipun tiada tanda2 turun spt air ketuban pecah or darah turun etc...
so aku decide pukul 6 pagi laa pas subuh.. kita kua g spital utk cek...

aku pun tahan je laa... and mmg x tido...
bg hubby aku tido puas2 dulu kononya sbb dlm hati aku
dok rasa mcm dalam perut ni dah mcm x sabar nak keluar hehehe
walaupun tarikh yg dijangkakan 18 june 2014...
waktu check up sabtu 14 june 2014,  doc gtau 18 june bru dtg jumpa
dia balik... sbb mmg aku xda tanda2 nak beranak lagi...
dok kuat and happy jaaa hehehe... waktu 14 tu doc scan baby...
estimate time tu baby berat 3.4kg...

come back to the story...
aku dan hubby cpt2 pesiap pas subuh pada 17 june 2014
dalam 6.30am kami kua umah....
bag baby dah siap sedia dalam keta sebulan awal.. 
singgah taman tun sardon dulu,
 beli sandwich daging blackpepper kegemaran dulu..
heehehe... makan siap2 dlm keta...

setibanya aku si hospital lam wah ee...
terus kami g register... than trus g labour room...
sbb aku dah tau procedure camana2 semua...
nurse akan cek aku dulu sbelum nak kena admit etc...

so nurse cek bukaan aku... 
rasa waktu cek bukaan tu.. mmg x best..
sakit tu xda laa.. sikit je laa...
kena buat deep breathing... x rasa sakit waktu cek bukaan...
nurse tu ckp bukaan 1cm...
dia suruh aku admit terus..

GULP! telan air liur...

aku dan hubby mcm terdiam kejap...
ok 17 june 2014... kita bakal menimang cahaya mata...
dan bakal menjadi ayah dan ibu.....
Ya Allah.... waktu tu laa aku dok pikir mcm2....
takut and excited semua ada...
dok start baca doa2 yg aku hafal dlm hati dah....

doa mudah bersalin :



pehtu nurse bagi ubat utk aku berak...
mmg puas laa aku melepas... huahuahuaa~

pehtu dari bilik nurse cek aku tadi tu..
aku gedek2 jalan p masuk labour room aku..
no.5...
satu bilik sorang....


 al kisahnya aku kena laa baring atas katil bersalin tu...
 tp diorang tinggikan kepala katil tu bagi aku dlm keadaan duduk sikit...
tp part diorang nak amek reading contraction aku kna baring flat...
 sgt2 x suka.... sbb x selesa... 
tp waktu tu pon still sempat gelak2 dgn hubby and snap
gambar sana sini hehehe

nurse2 lak masuk bilik aku...
tgk perot aku besaq... diorang tnya doc quah estimate berat baby bape..
aku ckp laa 4 hari lepas berat baby 3.4kg...
diorang ckp ni mcm besar je....

aku pon rasa mcm baby aku besar.. tp aku
yakin ja aku mampu teran... hehehe

so pix bawah tempat baby aku




takpa laa aku sabo je laa... hubby aku dok sbelah aku..
 than dia belikan aku bfast lg.. mash potato dgn yakult...
nurse x bg makan byk sbb nanti bila start ubat pitocin aku akan muntah..

ok.... mmg aku akan kena pitocin sbb doc quah yg
akan conduct delivery aku ni mmg suka 
up pitocin drip tu bagi cpt bukaan...
and semua org yg penah lalui drip pitocin ni
or yg selalu baca experience2 org yg dah kena...
mmg tau akan sakit teruk bila drip tu start T__T

so aku cuba sembang2 dgn hubby aku...
bg ilang rasa resah gelisah dok pikir
camana rasa sakit bila start drip Pitocin tu nanti...

dalam 9.30am.. doc quah dtg...
dia cek bukaan aku...
tanpa berkata apa2...
aku rasa dia masuk dalam gila jari dia tu...
sakit juga laa..
tiba2 'plupp' air ketuban aku pecah...
suam... and byk...
tak expect dia nak pecahkan air ketuban aku....
ceitt!

than dia ckp dah buka 3cm...
and dia order nurse kat sebelah utk start drip pitocin tu
dkt aku...

jeng jeng jeng!!!!



mula2 dia run slow dulu....
8ml/hour..
dok rasa sikit ja sakit...
than pukul 11am x salah aku...
bila dia increase drip tu run 12ml/hour...
sakit dia mula dah.... tak tahan...
nurse mai cek bukaan baru 5cm...
aku minta IM Pethidine..
injection kat ponggong...

pehtu tahan laa kejap...
aku mula dah x tahan...
buat deep breathing exercise...
semua x jalan T___T

contraction jadi non stop kot...
aku rasa waktu tu aku mmg x leh tahan dah...

than diorang offer gas entenox utk aku sedut...
ok... aku terus sedut....
aku jadi sakit gila2.... nurse dok ckp
aku sedut tak betul...
time tu mmg jadi camana ntah...
doa yg aku hafal semua dah tak ingat..
minta ampun dkt hubby semua..

terus aku mula jerit2...
haa yes aku jerit!
tak leh control.... T__T

Ya Allah memang sakit tu aku x tau nak
ckp camana.... getar2 abeh tangan semua ni...
tarik abeh baju2 nurse and baju hubby aku..
mcm meracau aku rasa....

nurse cek baru 6cm...
huwaaaaaaa~

pehtu aku tak sedar dah...
aku jadi separuh sedar sbb aku over amek gas entenox tu...
yg aku tau... hubby aku keja baca doa kat telinga aku
and nurse kua masuk dok cek bukaan aku....
aku on off akan jerit..... arghh urghhh erghhh camtu laa kot..
aku ingat2 camtu laa hahahaa

mata aku dok tgk jam n muka hubby jaa...
byk pejam.... sbb sakit tak tertahan...

nurse gtau aku jgn teran.. jgn teran lg..
nnti kepala baby bengkak...
aku x rasa yg aku tgh teran... yg aku tau...
aku x tahan sakit....
tp apa yg hubby aku ckp... mmg aku tgh teran waktu tu...

pehtu satu jam buka satu cm sampai laa dalam 2 lebih... 
nurse tu suruh aku teran betul2 sbb dah buka 10cm...
nak dekat 10 kali aku rasa aku teran...
napas pendek.... huwaaaa~
ada dalam 10 saat ja aku mampu....

Ya Allah mmg waktu tu sakit gila2....
pehtu nurse tgk aku x mampu dah nak teran...
dia call doc quah suruh dtg....

al kisah nya kalau doc quah dtg... mmg aku akan kena
episiotomy (kena gunting bg besar utk senang baby keluar)
or maybe kena vacuum...
thats why nurse try nak sambut dulu...
but seems almost 10 kali aku push.... baby keluar sikit je...
bila aku stop teran... baby termasuk balik...
nurse dlm 3 org dok bg semangat dkt aku...
"bagus adik.. bagus...!!!!
ok.. teran lagi... teran... tahan.... tahan napas...."
camtu laa.... mcm sepasukan sorak dlm tu... walaupon 3 org ja..
hahahaa~
*story atas ni hubby aku yg cerita dkt aku, aku x sedar sgt*

ok than...
doc quah dtg... dia cari vacuum..
nurse yg handle aku tu ckp aku pandai teran..
takyah vacuum...
Alhamdulillah laa... tenkiuu byk2 dkt nurse tu..
kalau kena vacuum... risau gak aku kepala dia camana nanti...
sbb dh la aku dok teran dia byk kali x lepas2...

so doc quah terus amek injection ubat utk bius...
utk dia cucuk tempat dia nak gunting tu...
waktu aku start teran....
aku rasa lama gila aku teran time tu..
mcm semangat gila aku teran lepas nampak doc quah dtg... hehehe
bila terannnnnn tu....
doc quah terus cucuk ubat bius tu...
amek gunting and gunting...
and tarik baby aku keluar tepat jam 2.43pm....
bertarikh 17 june 2014....

Alhamdulillah... aku rasa lega gila2....
bila baby dah kua tu....
hubby ckp bila dia kua2 tu doc quah tampo montot baby...
bagi dia nangis... pehtu nurse letak dia atas aku....
darah2 basah2... and mata dia terbuka luas...
tudiaaa aihh.. alert sungguh!
meleleh leleh ayaq mata aku....
sbb mcm x percaya baby ni anak aku...
aku dah jadi seorang ibu!!!! sebak sgt2 time tu...
sakit semua terus ilang.... happy tak terkata....

pehtu tak percaya baby aku besaq.... terkejut aku....
than hubby aku keja dok cium aku....
pehtu nurse bawa baby nak g cuci...
hubby ikut sekali sbb nak g azankan baby...

doc quah stay and sambung kuarkan semua darah2
yg tinggal dkt dalam...
aku dgr nurse sorang ckp placenta (uri) aku besaq...
hubby aku ckp tali pusat mmg panjang gila....

pehtu doc quah jahit2.... sampai aku tertido...
lama gak... aku terjaga sbb rasa jarum tu masuk kulit..
aku tanya doc quah... napa jahit lama sgt...
doc quah kata sbb koyak byk...
aku pon..... ouhhh ok.....

lepas tu hubby aku masuk lepas doc quah dah siap jahit...
hubby aku gitau baby berat 3.875kg...
aku mcm... tudiaaa aihh! beratnyaa...
pehtu nurse bawa masuk baby.. letak atas dada aku lama sikit...
pastu baby kena amek bawa pergi nursery....

patut laa selama ni bila aku jalan sikit jaa cpt semput...
huhuhuhu~

nama utk puteri kami berdua...
dah kami decide waktu kami dah tahu gender baby...
dah start panggil nama ni bila kandungan berusia 6 bulan camtu...
hehehee

nama my baby:

NUR NISRINA BINTI AHMAD FAIZ

bermaksud:
cahaya bunga mawar putih :)




 Alhamdulillah...
syukur...
camtu lah cerita aku....
dimana pengalaman aku merasa sakit nak beranak camana...

waktu tu rasa menyesal tak amek epidural...
huwaaaaa~

memang sakit yg amat sgt...
bukan aku nak takutkan org yg bakal melahirkan anak..
cuma prepare siap2 mind set....
tp lepas tgk baby.. sakit terus ilang.... 
lgpon sebab baby aku besaq... sbb tu yg susah sikit part teran2 tu...
uhuuhuhu~ doc quah pon ckp dia x percaya aku leh teran
sbb aku pun kecik... dia dok ckp mmg dia ingat
aku kena vacuum.... tp Alhamdulillah laa...
aku mampu.... ;)

than diorang push aku keluar dari labour room
masuk ke wad...
di hosp lam wah ee... baby diorang letak dlm nursery....

ok.... seems si kecik Nisrina tgh tido lg...
aku sambungkan lagi essay aku utk harini...
persediaan aku buat sepanjang aku preggy...
hehehehe

benda paling penting kena beli ialah breast pump!
bersemangat aku nak total breast feed anak aku...
survey sana sini...
last2 aku pilih brand lacte double electric pump...
rm460 kalau x silap laa...
kalau ikut nak sgt brand medela... tp x mampu... wuwuwuu~
jadi beli ikut kemampuan.... hehe...


haa baru tingat!
sambung balik jap lepas2 keluar dari labour room:

petang tu.. aku cuba bangun dari katil...
nak jalan g nursery nak nyusukan baby...
tap tap tap aku TERpengsan tepi katil dlm wad tu....
nasib baik mama aku pimpin aku... dia pegang aku n panggil nurse...
siyess aku tak sedar... aku tersedar diorang tgh angkat aku ke katil...
aku rasa waktu pengsan tu... aku rasa semua yg berlaku
adalah mimpi.... aku rasa mcm belum beranak lg...

bila tersedar dari pengsan tu baru aku tahu yg aku
dah jadi sorang ibu and ianya bukan mimpi... huuuuu~
pehtu aku tanya mama.. apa jadi...
mama ckp aku pengsan laa... pot pet pot pet panjang satt
dari mama aku... sbb aku nak gak trun katil jalan waktu tu...
pehtu semua nurse2 suruh aku duduk atas katil..
kencing etc atas tu... pakai bekas...
aku mcm huwaaaaa~

than diorang ckp laa aku blood lost byk waktu beranak td..
aku mcm woooo.. patut laa aku rasa mcm pening2... 

than nurse dkt nursery push laa nisrina dtg dkt aku
masuk bilik aku...
aku cuba nak nyusukan....
alololooo.... comeyynyaaa anak aku... hehehe
tp aku frust sbb nisrina tak dpt grasp lama dkt nip aku...
baru aku tahu nip aku ada problem sket... huwaaaaa~
pendek... tak mcm org lain... haishhh~
mana laa aku nak tau kan...
tak pernah aku terpikir nak g tanya mak2 pasal size normal nip tu besar mana..
huhuhuhuhu~

tp aku tak putus asa... cuba gak paksa nisrina....
tp utk elakkan aku punya breast bengkak susu...
hubby aku bawa breast pump aku dtg wad...
aku cuba pump2....
than makcik bidan dtg urut breast aku bg susu keluar..
dia ckp urat breast aku simpul2...
susu stuck... than lepas dia urut...
Alhamdulillah keluar 1-2 titik....

lepas seminggu Alhamdulillah sekarang bila
pump... sebelah aku leh dapat 3oz susu dah...
woohooooo!!!!
jadi jangan putus asa... aku amek masa seminggu nak dpt susu
byk ni....




 harini Nisrina cukup 10 hari dah....
Alhamdulillah...

ouh yaa waktu hari ke-4 nisrina kena admit masuk balik
sbb kuning tinggi... kena stay 3 hari huwaaaa~
utk duduk bawah lampu tu....
sedih sgt waktu tu... tp utk kebaikan dia...
aku akur saja laa... isk isk iskk..

Alhamdulillah skang dah baik sepenuhnya ;)

setiap pagi aku akan tidokan dia tepi tingkap bagi kena matahari pagi...

fuhh menyimpang jauhh story persiapan aku ni hahaha! xP

ok2.. sambung balik cerita persiapan utk nisrina... hehehee

so mengenai persiapan aku semasa mengandungkan nisrina...
sbb dah kompem gender baby girl dgn scan 4D....
mmg syok laa aku bershopping... semua nak pink2 je haa...
isk isk iskkk~

gambar2 bawah ni.... persiapan aku lakukan
waktu mengandungkan nisrina... hehehee
tiap hari leh katakan aku keja buka almari baju dia...
tgk baju dia itu ini.. lipat byk kali.... ahahahaha xP



 aku beli barang2 nisrina ni...
sikit2 je...
mcm bulan ni beli satu...
bulan dpn beli satu....
 sebab yg mahal....
stroller quinny 2.0 tu ja laa...
sbb mmg ngidam stroller quinny tu dari sebelum kawen!
haa lama x ngidam tu?? hahahaha
Alhamdulillah aku bejaya beli stroller tu waktu raya cina sale...
rm1499 je hehehe
kalau ikut rm1800 kot...

than barang2 lain aku beli sikit2... tp
sebelum beli tu.. aku dah survey satu pulau pinang hahahaa
nak pastikan aku dpt harga yg murah...
kedai barang baby yg menjadi pilihan hati aku ialah kedai
MUMS&BABY tepi PHD pizza bukit jambul tu
bawah umah parent aku jaa...
situ harga dia paling murah compare kedai2 baby lain...
so byk barang baby beli dkt situ...

than banyak juga aku beli on9...
instagram , FB etc...

 than katil baby...
trima kasih mama sbb belikan utk cucu mama... hehehe
rm290 kot...my dear playpen..
aku prefer playpen sbb nanti dah x guna senang simpan..
leh lipat kecik je...


 tilam kekabu lak asing...
tilam tu mak mentua abg ipar bagi present...
than aku g tempah cadar owl yg comeyyyy tu
dkt penjual set tilam kekabu baby....
sarung tilam saja rm60...
bagi aku murah sbb aku g giant n tesco survey...
sarung tilam saja rm70 camtu tp corak x cantik langsung..
mcm kain pasar mlm tu...
so aku tempah dkt kakak ni...  dia duduk dlm penang ja...
dkt bukit gedung...
comey n rm60 saja sarung tilam owl ni...
aku hantar tilam kekabu tu dkt dia so senang dia ukur ngam2
sarung tilam tu.... hehehe ;)


 kasut2 nisrina juga dah complete...
hehehe.. tak sabar nak bawa nisrina keluar jalan2...
lalalalaaa~
nak pakaikan cantik2... 
barang baby girl everything too cute!!!
aku tahan nafsu gila2 ni....
kalau ikut nafsu mcm2 lagi nak beli... huwaaaaaa~





 memang syokkk sgt2 bila beli baju2 and barang2 utk nisrina ni..
hubby aku sampai bising2 ckp aku beli byk sgt...
hukhukhukkk~

pehtu byk pink.. alaaa mesti laa byk pink dah baby girl... wekkk~
nanti kalau anak kedua baby boy... kita celup ja laa dalam nila...
heheheheh xP





towel pon comey2 haa...
mana nak tahan...
aku rasa mcm aku teringin jaa nak pakai hahahahaa!

haa tengok... comeyyy tak?
heheheh!
gerammm sgt2 ibu ni haaa...
bila nisrina tido.... ibu suka kacau nisrina hehehe


 haa baju raya nisrina pon dah ready dlm almari hehehe
harap2 boleh laa pakai raya nanti..
kalau besar... tgu raya haji laa ek baru pakai hehehe xP

and aku tgh berpantang dgn jayanya....
makan nasi putih dgn sup ikan or ikan masin ja...
hukhukkk~
pehtu minum horlicks utk tambahkan susu hehehe
than sup ikan yu utk kurang kuning baby....
Alhamdulillah....

cuma tak best kena berpantang dalam bulan puasa huwaaaa~
tak leh berbuka dgn suami sama2 mcm tahun lepas..
tak leh g terawikh sama2.....
tak leh g bazar ramadan....
isk isk iskkk~
pehtu 29 july baru abeh pantang 44 hari... raya ke 3 kot...
haishhh~
takpa ketupat rendang masih ada lg kot waktu tu hehehehe

so tu ja laaa aku rasa story morryyy aku...
yg panjang gilaaaaaaa ni...
hehehehe

harap pengalaman aku ni leh membantu beberapa org
yg sedang buat persiapan ;)


thats all for now!

*salam*